Kontakt

Aleja kozarskog odreda 9

office@preda.rs.ba

+387 52 241 600

PROJEKAT

[FEEL KOZARA] EXPLORE

Feel Kozara – Explore” se implementira u okviru šireg EU4BusinessRecovery projekta Evropske unije, koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. EU4BusinessRecovery je vrijedan 13,7 miliona evra, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona evra) i Savezna Republika Njemačka (700 hiljada evra). Implementiraju ga GIZ, ILO i UNDP, od januara 2021. do juna 2023. godine“. Ukupna vrijednost “Feel Kozara – Explore” projekta iznosi preko 170.075,03 evra od čega je učešće Nacionalnog parka Kozara i Razvojne agencije PREDA oko 21% od ukupnog iznosa.

Feel Kozare-Explore će objediniti turističku ponudu Prijedora, Gradiške, Novog Grada, Kostajnice i Dubice s posebnim ciljem da pomogne malim i srednjim preduzećima iz domena turizma da se lakše oporave u ovom post-covid periodu, a da istovremeno zajedničkim snagama regiju Kozare i Potkozarja trajno ucrtamo na turističke mape.

 

Projekat [Feel Kozara] Explore

Može se reći da je riječ o logičnom nastavku „Feel Kozara“ projekta, tokom čije je realizacije upravo slogan „Feel Kozara“ (Osjeti Kozaru) postao svojevrstan brend kojim je obogaćena turistička ponuda jednog od najljepših nacionalnih parkova u Bosni i Hercegovini – Nacionalnog parka Kozara. Pored toga „Feel Kozara“ je u sebi sažela i turističku ponudu Kozare i gradova koji je okružuju.

image
image
image
PREDA PRIJEDOR

Projektni [tim] Projekta

Razvojna agencija

01

Partneri u “Feel Kozara - Explore” priči

Agencija PREDA kao vodeći partner i Nacionalni park Kozara, koji će zahvaljujući ovom projektu unaprijediti smještajne kapacitete u okviru Nacionalnog parka Kozara adaptacijom postojećih bungalova, a uvođenjem modernih tehnologija u Muzeju u Mrakovici će se na inovativan način predstavljati prirodno i kulturno-istorijsko bogatstvo kojim obiluje ovaj nacionalni park.

02

Jačanje turističkih i ugostiteljskih usluga nakon pandemije

Evidentno je da će osnovne aktivnosti projekta biti usmjerene ka jačanju turističkih i ugostiteljskih usluga nakon pandemije, pa su projektom obuhvaćena mikro, mala i srednja preduzeća, čija je osnovna uslužna djelatnost iz oblasti turizma i ugostiteljstva. Nabavkom opreme, aparata i drugih potrepština, te dodatnom promocijom pomoći će se bržem oporavku, ali i razvoju novih turističkih sadržaja na području Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice, Kostajnice i Gradiške.

[FEEL KOZARA]

Vijesti [sa projekta]